Въпросът на инициирания от ВМРО-ДПМНЕ  референдум в Република Северна Македония

...
Въпросът на инициирания от ВМРО-ДПМНЕ  референдум в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Македонска провокация към България. Референдум сече приятелството

„ Въпросът на инициирания от ВМРО-ДПМНЕ  референдум в Република Северна Македония ще се отнася до подписания с България контракт за другарство, тъй като това е коренът на казуса ”, съобщи след съвещание на изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ ръководителят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

Въпросът, конкретизиран " след едномесечни задълбочени съвещания с специалисти, професори, юристи, депутати, съдружни сътрудници " ще гласи: „ Дали сте за отпадане на действието на Закона за утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България, оповестен в Държавен вестник от 18 януари 2017 година? ”

Формулировката е търсена по този начин, че да отпадне аргументът, че Народното събрание на Северна Македония няма отношение към решението за референдум, защото ратификацията на контракта с България се случва в Народното събрание, разясни Мицкоски. Той посочи, че през  идната седмица да бъдат събрани най-малко 100 подписа, с цел да бъде импортирано предлагането в законодателния орган и след утвърждение да стартират да текат периодите за събиране на нужните 150 000 подписа. Решението на опозиционната партия е да желае референдум със наложителен темперамент в страната.

Мицкоски съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ поддържа интеграцията на Република Северна Македония в Европейски Съюз, само че не поддържа „ асимилацията, смяна на исторически обстоятелства и изкривяването на идентичността ”, които се случват поради подписания през 2017 година Договор за другарство сред България и Република Северна Македония, под който подписи сложиха тогавашните министър председатели Зоран Заев и Бойко Борисов.

ВМРО-ДПМНЕ ще призове да се гласоподава " за " по оферти от тях въпрос, което всъщност значи преустановяване на контракта с България. " Той е изворът и началото на всички проблеми за (Република Северна) Македония и основата, върху която България гради своите максималистични претенции. Прекратяването на този контракт ще значи преустановяване на настояванията за смяна на учебници, оспорващи езика, историята и културата ", сподели Мицкоски.

" Правителството и Ковачевски споделиха, че историческите въпроси не са тематика на диалог, само че се оказа, че те са изискване за договаряния с Европейски Съюз. Хората не бяха питани за това. Македония е сложена в подчинено състояние. Отстъпихме в доста неща, а в подмяна не получихме нищо, с изключение на увеличение на бедността. Властта би трябвало да разреши на хората да се изкажат ", сподели Мицкоски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР